onsdag 19. august 2009

Frøya - Gudinnen over kjærlighet og fruktbarhet.


Frøya er kjærlighets- og fruktbarhetsgudinnen i norrøn mytologi. Jobben hennes er å bli påkalt ved spørsmål om kjærlighet, ved graviditet og under fødsler. Frøya har makt over vekst i naturen. Samtidig som å være gudinnen for kjærlighet og fruktbarhet, er hun også en krigs- og dødsgudinne. Frøya er den peneste av alle gudinner i den moderne åsatroen.

Navnet til Frøya, som også kan være Freyja, betyr herskerinne eller frue. Frøya er datteren til guden Njord og Nerthus, og hun har en bror som heter Frøy. Som en del av fredspakten etter krigen mellom æser og vaner ble Frøya tatt opp av æsene. Frøyas store kjærlighet heter Od. De to giftet seg og fikk to vakre døtre sammen, Hnoss og Gersemi. En dag forlot Od Frøya, og hun gråter ofte rødt gull i sorg over dette.

Frøya dro en gang ut i verden for å finne Od, og på denne turen brukte hun fire forskjellige navn: Mardoll, Hørn, Gjevn og Syr. Alle navnene gjenspeiler sidene til gudinnen. Mardoll betyr ”den som lyser over havet”, Hørn betyr lin siden hun er gudinne over stofftypen lin, Gjevn betyr ”giversken” og Syr betyr ”suggen”. Frøya ble også tildelt et femte navn, Vanadis, siden hun er av vaneslekt. Vanadis betyr ”Vane-kvinne”. Frøya bor i Åsgard i Folkvang, og kjører rundt i en kjerre trukket av to katter. Dersom hun heller vil fly, har hun en fjærdrakt hun kan fly rundt i verden med.

Kilder:
http://www.home.no/norron-mytologi/gudene/freyja.htm
http://no.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%B8ya_(gudinne)

tirsdag 12. mai 2009

Dikt på sms

Jg r gid<3
U r så mæd ql, kjekk & råå!:)
R u gid mg?:$
R u dt så kan vi snx nåå!<3
Vi 2 kan vel bli 1 søtt par ix?:*
Lol! Jg kødda, u er lix såå lettlurt:P
CU! J :D
Se og hør kan leve!
Til Zuzanna Trzcinska (12.05). Se og hør er teit, det er jeg helt enig i. At vi, normale mennesker, skal bry oss om hva de vakre og perfekte superkjendisene gjør. Kjendissladder er tåpelig og unødvendig, du har helt rett. Men hallooooen? Gud og underholdene Se og hør er å lese! Å se et nyinnkjøpt Se og hør ligge på bordet, stappfullt av saftig kjendisstoff er jo som himmelen for sånne som meg. Hvorfor det er underholdene klarer jeg ikke å svare på, sånn er det bare. Uansett hvor teit jeg synes alt de skriver om er så synes jeg at det helt klart er spennende å lese om. Se og hør tjener penger på sånne som meg, så det er ikke veldig rart at de ikke dør. Se og hør kan leve! Det er gøy å lese!
Thea(17)
Vær russ når du vil
Til Milou (12.05). Det du sier er på en måte riktig, men på en annen måte ikke. Det er ingen som bestemmer at du MÅ gå med russebuksen din hver eneste dag. Det er ikke påbudt under russetiden å være fulltid russ. Skal du ut og spise på restaurant eller på et utested kan du faktisk kle av deg den røde buksen og kle på deg normale klær. Du vil da høyst sannsynlig bli sett på som normal og lik alle andre igjen. Mange russ gjør rampestreker uansett hvor de er, og jeg mener faktisk at det ikke er så rart at servitøren jager deg ut av utestedet. Det at du skal møte mammaen din og kanskje bare skal sitte der og prate vet ikke servitøren. Hadde han visst det ville det muligens vært enklere for han å slippe deg inn. Han tror kanskje at du skal gjøre noen av de anerkjente russe knutene dine inne på utestedet, og blir derfor redd. Tenk litt utenfor den lille, røde russe boblen du lever i for tiden, og tenk på hvor truende russen ser ut i deres røde bukser. Du kommer nok mest sannsynlig til å bli som denne servitøren en gang i tiden du også skal du se.
Thea(17)
Kjønnsdiskriminering i Norge?
Til Eivind August W. Stuen (12.05). Det du har svart til Marte og Gutt er jeg SÅ enig i! Hvorfor er rosa en egen jentefarge? Det finnes ingen egen guttefarge, så det vil faktisk være å kjønnsdiskriminere mennesker å velge ut en spesiell jentefarge. En annen ting som mange ser på som ”jentete” er å sminke seg og nappe øyenbryn. Guttene nå til dags liker å se pene ut, akkurat som jenter. Hvorfor skal ikke gutter da få lov til å pynte på utseende sitt like mye som det jenter gjør? Jenter blir på ingen måte skrevet om, eller kritisert dersom de kler seg som gutter. Å være en feminin gutt er helt normalt i verden i dag, og å være maskulin jente er også normalt i dag. Ingen burde bli tråkket på av andre kun på grunn av hvordan de kler seg. Jeg er selv jente, men i dette temaet vil jeg gjerne støtte gutta. Norge er et land uten kjønnsdiskriminering. La begge kjønn bestemme hvordan de vil være, se ut og kle seg!
Thea (17)

tirsdag 28. april 2009

Drama framføringer

Alle gruppene sine skuespill hadde humor, og det var veldig bra! Ting man ler av blir man mye mer interessert i å se på. Derfor lo publikum av alle stykkene, og alle fulgte til å med med på det som skjedde ved tavlen. Det er alltid veldig normalt i et klasserom...

Første gruppe som bestod av Thomas, Marius, Haakon og Mats handlet om noe så alvorlig som et tyveri. Likevel klarte de å få litt humor med i stykket, og det hele var så spennende at publikum fulgte nøye med. Andre gruppe bestod av Emilie, Marius, Fredrik, Kristiane og Hanne. Dette skuespillet handlet også om noe meget tragiskt, et tvangsbryllup. Publikum lo og dramaet klarte å få med seg øynene.

Tredje gruppe var min egen gruppe, og jeg skal derfor ikke si så mye om dette skuespillet. Gruppe nummer fire hadde skuespillerne Andreas, Benjamin, Qin Ye, Hege, Karoline og Lisa. De hadde samme tema som min gruppe, men de hadde likevel et helt ulikt skuespill fra oss. Jeg mener at denne gruppen klarte å framføre et veldig bra skuespill med en fin løsning.

Siste gruppe bestod av Herman, Thorstein, Kent, Tri og Einar. Dette var kanskje det mest humoristiske stykket, det var veldig morsomt. Alle lo mye, og stykket fikk virkelig med seg publikum.

Super innsats av alle! Dette var et morsomt prosjekt å ha :D

tirsdag 10. mars 2009


Er Appelsinpiken verdt å se?

Appelsinpiken er en film som handler om Georg, en gutt på 16 år. Han mottar et brev fra moren sin fra hans avdøde far. Brevet er en historie som faren til Georg, Jan Olav, skrev mens Georg var liten. Brevet handler om hvordan Jan Olav møtte kvinnen i sitt liv, appelsinpiken. Miljøet tar sted i Norge på 80-tallet og i nåtid, men man reiser også en liten tur til Sevilla i Spania i løpet av filmen.

Boken denne filmen er basert på er en bok som er skrevet av Jostein Gaarder, og ble gitt ut i 2003. Kjærlighetsforholdet mellom mennesker er det som blir tatt opp i filmen. Hvor tilfeldig man kan møte kjærligheten i sitt liv og hvilke følger dette får. Hovedkarakterenes funksjon i fortellingen i filmen er unge uvitende gutter. De vet lite om livet, men gjennom filmen får de undersøkt og opplevd flere ting av livets oppturer og nedturer. Filmen har en romantisk tone. Å se en person og bli betatt ved første blikk er ikke veldig normalt, men veldig romantisk. Hele filmen handler om romantikk, og hvilke gleder og sorger dette skaper.


Skuespillerpresentasjonene i denne filmen er en ting jeg vil kommentere. Jeg synes skuespillerne var flinke, selv om det noen ganger kunne bli litt amatørmessig. Mange av dem er unge nykommere innen filmbransjen, og jeg vil derfor ikke si noe annet enn at de gjorde en bra jobb.

Jeg synes at dette er en film som passer for alle, i og med at det ikke er noen skumle eller ekle scener gjennom filmen. Budskapet i filmen er viktig, men akkurat dette budskapet som er kjærlighet, får man jo sett i alle mulige filmer. Den er en fin underholdning, både trist, fin og morsom på en gang. Historien i filmen er ikke veldig spennende hele tiden, men den er spennende nok til at man gjerne vil se slutten. Jeg anbefaler andre å se denne filmen, men da anbefaler jeg dem å lese boken etterpå i tillegg. Det å lese boken før filmen er nedtur, så derfor blir det kanskje opptur å se filmen før man leser boken. Den er filosofisk og fin, og man begynner kanskje å filosofere litt på livets gåter etter å ha sett filmen, i hvert fall gjorde jeg det.

onsdag 25. februar 2009

Bokrapport av Bienes hemmelige liv


Boken jeg har lest er skrevet av 60 år gamle Sue Monk Kidd. Hun ble født i Amerika 12. august 1948, og vokste opp i delstaten Georgia. Boken jeg nå skal fortelle om er den første romanen hun skrev: Bienes hemmelige liv. Det første opplaget ble utgitt i 2001, men boken jeg har lest ble gitt ut i 2008. Det er en 377 sider lang bok som inneholder 14 kapitler.
Legg til bilde

Denne boken handler om en jente som heter Lily og tjenestepiken i huset hun bor i, Rosaleen. Lily bor sammen med pappaen sin og Rosaleen, siden moren hennes døde for mange år siden. Liten trivsel på skolen og en harmløs far fikk Lily på tanken å rømme hjemmefra. Hun tok Rosaleen med på sin ferd mot et bedre liv, mot en framtid uten mishandling. Etter milevis med vandring og en natt under åpen himmel, fant Lily og Rosaleen det rosa huset ved en bie farm som var i ferd med å bli deres nye hjem.

Handlingen i boken skjer i USA på midten av 1960-tallet. Tiburon er delstaten der det meste av handlingen foregår. Forskjellene mellom mørke og lyse mennesker er mye av handlingen i boken. Jeg tror dette er konflikten forfatteren prøver å legge vekt på, samtidig som hun viser at dette ikke trenger å være noe problem. En annen konflikt som blir tatt opp er barnemishandling og barn som føler seg annerledes.

Lily er den 14 år gamle hovedpersonen i Bienes hemmelige liv. Hun er en tenkende jente med interesse for bier. Hun savner moren sin, og på ferden vekk fra faren sin er det nettopp moren hun prøver å finne ut mer om. Rosaleen er en mørkhudet, kraftig tjenestepike. Sta og påståelig får vi merke at hun er når hun sier imot hvite menn, og havner i fengsel for oppførselen sin. August, May og June er de tre søstrene Lily og Rosaleen får flytte inn hos. De er tre religiøse, mørkhudete birøkterkvinner som lever av å lage honning.

Jeg mener at det at det ikke er store forskjeller mellom mørkhudete og lyshudete mennesker, er et budskap forfatteren prøver å formidle til leseren av denne boken. En annen ting jeg tror hun prøver å si er at man må dyrke de drømmene man har, ikke være feige og gi dem opp. Jeg synes denne boken er verdt å lese. Den er spennende, når du først har kommet inn i den er den vanskelig å legge fra seg. Dette er en av de beste bøkene jeg noen gang har lest.