onsdag 19. august 2009

Frøya - Gudinnen over kjærlighet og fruktbarhet.


Frøya er kjærlighets- og fruktbarhetsgudinnen i norrøn mytologi. Jobben hennes er å bli påkalt ved spørsmål om kjærlighet, ved graviditet og under fødsler. Frøya har makt over vekst i naturen. Samtidig som å være gudinnen for kjærlighet og fruktbarhet, er hun også en krigs- og dødsgudinne. Frøya er den peneste av alle gudinner i den moderne åsatroen.

Navnet til Frøya, som også kan være Freyja, betyr herskerinne eller frue. Frøya er datteren til guden Njord og Nerthus, og hun har en bror som heter Frøy. Som en del av fredspakten etter krigen mellom æser og vaner ble Frøya tatt opp av æsene. Frøyas store kjærlighet heter Od. De to giftet seg og fikk to vakre døtre sammen, Hnoss og Gersemi. En dag forlot Od Frøya, og hun gråter ofte rødt gull i sorg over dette.

Frøya dro en gang ut i verden for å finne Od, og på denne turen brukte hun fire forskjellige navn: Mardoll, Hørn, Gjevn og Syr. Alle navnene gjenspeiler sidene til gudinnen. Mardoll betyr ”den som lyser over havet”, Hørn betyr lin siden hun er gudinne over stofftypen lin, Gjevn betyr ”giversken” og Syr betyr ”suggen”. Frøya ble også tildelt et femte navn, Vanadis, siden hun er av vaneslekt. Vanadis betyr ”Vane-kvinne”. Frøya bor i Åsgard i Folkvang, og kjører rundt i en kjerre trukket av to katter. Dersom hun heller vil fly, har hun en fjærdrakt hun kan fly rundt i verden med.

Kilder:
http://www.home.no/norron-mytologi/gudene/freyja.htm
http://no.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%B8ya_(gudinne)

3 kommentarer:

  1. kult bra innponert av deg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    SvarSlett
  2. Bra fakta, vi fikk vite mye mer enn på andre nettsteder.

    SvarSlett